Den boende får inte väljas på diskriminerande grunder
Den som säljer eller hyr ut en bostad och mäklare (utifrån ett uppdrag) kan välja sin hyresgäst, men inte på diskriminerande grunder. Säljaren, hyresvärden och mäklaren kan naturligtvis kräva betalningsförmåga av köparen eller hyresgästen, och uppfyllande av andra förpliktelser som följer av hyresförhållandet, men valet kan inte grundas på till exempel personens ursprung, religion eller funktionsnedsättning. Säljaren, hyresvärden och mäklaren gör sig skyldiga till diskriminering som strider mot diskrimineringslagen om personen utan godtagbart skäl behandlas på ett ofördelaktigare sätt på grund av en omständighet som gäller den enskilde som person.
Mäklaren gör sig skyldig till diskriminering om hen godtar diskriminerande villkor som klienten har ålagt, såsom att hyresvärden inte vill hyra bostaden till en utlänning.
När det gäller kunder med funktionsnedsättning måste mäklaren också känna till bestämmelsen i diskrimineringslagen om rimliga anpassningar som ålägger tjänsteleverantören att göra sådana ändamålsenliga och rimliga anpassningar som behövs i det enskilda fallet. Anpassningarna gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att på lika villkor som andra få tjänster som tillhandahålls allmänheten.
Rimliga anpassningar inom boende kan syfta på till exempel:
- mäklaren bistår en synskadad bostadssökande i att fylla i hyresansökan
- en person med hörselskador får nödvändiga uppgifter på papper eller frågorna svaras skriftligen när bostaden visas
- ur uppdragsgivarens synvinkel kan detta innebära att man till exempel tar hänsyn till behoven hos en hyresgäst med funktionsnedsättning och skyldighet att göra rimliga anpassningar för att bostaden också lämpar sig för en person med funktionsnedsättning.
Diskriminerande bostadsannonser
Diskrimineringsombudsmannen kontaktas med jämna mellanrum angående diskriminerande eller rasistiska hyresannonser på olika annonstjänster. Att till exempel kräva finskt medborgarskap i en annons strider mot diskrimineringslagen. Den som hyr ut en bostad kan inte heller meddela att bostaden inte hyrs ut till personer som hör till någon viss etnisk grupp. Att kräva flytande språkkunskaper i finska är också troligen diskriminerande. Det finns flera sätt att möjliggöra en tillräcklig kommunikation mellan hyresvärden och hyresgästen, till exempel kommunikation på ett annat språk än finska som båda parterna kan, eller via tolk.
Val av hyresgäster till ARAVA- och räntestödshyresbostäder
Arava- och räntestödshyresbostäder, alltså ARA-bostäder, är hyreslägenheter byggda med statligt stöd. ARA-hyresbostäder ägs av kommuner, andra offentliga samfund och ideella organisationer.
Utgångspunkten i aravabegränsningslagen är att valet av hyresgäster grundar sig på social ändamålsenlighet och ekonomiskt behov. Enligt bestämmelserna ska företräde vid valet av hyresgäster ges de sökande som har det mest brådskande behovet av bostad, är minst bemedlade och har de lägsta inkomsterna.
Den som tillhandahåller bostäder sköter en offentlig administrativ funktion vad gäller uthyrning av bostäder som omfattas av ARA-bestämmelserna och val av hyresgäster. Följaktligen är den ifrågavarande bostadsverksamheten skyldig att främja jämlikhet och vidta nödvändiga åtgärder för att uppnå jämlikhet.
Vid val av hyresgäster till arava- och räntestödshyresbostäder tillämpas kriterier som fastställts i lagstiftningen. Mer information finns i ARA:s guide för val av hyresgäster.