Utbildning om artificiell intelligens och förebyggande av diskriminering inleds för tillsynsmyndigheter

Kursen “Artificiell intelligens och förebyggande av diskriminering”, som genomförs våren 2025, undersöker hur artificiell intelligens påverkar likabehandling och kan leda till diskriminering.

Artificiell intelligens används i stor utsträckning inom olika sektorer och påverkar beslut som är viktiga för individers grundläggande rättigheter. AI-system kan förstärka eller orsaka diskriminering – ofta på sätt som är svåra att identifiera och åtgärda.

Målet med utbildningskursen “Artificiell intelligens och förebyggande av diskriminering” (15.4–5.6.2025) är att stärka tillsynsmyndigheternas kompetens att ingripa mot diskriminering vid användning av AI och, när det är möjligt, stödja användningen av AI som främjar likabehandling.

Utbildningen ger en introduktion till centrala begrepp inom artificiell intelligens och undersöker hur AI-system kan leda till diskriminering. Kursen presenterar central reglering kring AI samt verktyg som stödjer förebyggandet av diskriminering och implementeringen av lagstadgade skyldigheter att främja likabehandling. Den behandlar också diskrimineringsombudsmannens och andra tillsynsmyndigheters roll i att säkerställa mänskliga rättigheter och främja icke-diskriminering vid utveckling och användning av AI-system.

Målgruppen för utbildningen är personal vid myndigheter som övervakar lagstiftning om likabehandling och jämställdhet samt andra myndigheter som övervakar användningen av artificiell intelligens. Utbildningen är avsedd att erbjudas i en uppdaterad form till en bredare publik år 2026.

Utbildningskursen har utvecklats inom Europarådets och Europeiska unionens projekt Equal AI (Upholding equality and non-discrimination by Equality bodies regarding the use of artificial intelligence in public administrations), som medfinansieras av EU. Projektet genomförs i samarbete med diskrimineringsombudsmannen samt likabehandlingsorganen i Belgien och Portugal. Projektet stödjer likabehandlingsorganens kapacitet att övervaka förverkligandet av förbudet mot diskriminering vid användning av AI inom offentlig förvaltning.

Innehållet för den nationella delen av utbildningen i Finland har utarbetats i samarbete med nationella expertforskare Frida Alizadeh Westerling och Otto Sahlgren, Europarådet och diskrimineringsombudsmannens byrå.

Mer information: 
Tiina Valonen, ledande specialsakkunnig, enhetschef: [email protected] 
Ville Rantala, sakkunnig: [email protected]  

14.04.2025