Koulutus tekoälystä ja syrjinnän ehkäisemisestä käynnistyy valvoville viranomaisille

Keväällä 2025 toteutettava Tekoäly ja syrjinnän ehkäiseminen -kurssi tarkastelee, miten tekoäly vaikuttaa yhdenvertaisuuteen ja voi johtaa syrjintään.

Tekoälyä käytetään laajasti monilla aloilla, ja se vaikuttaa päätöksiin, joilla on merkitystä yksilöiden perusoikeuksien toteutumiseen. Tekoälyjärjestelmät voivat vahvistaa tai aiheuttaa syrjintää – usein tavoilla, joita on vaikea tunnistaa ja joihin on vaikea puuttua.

Tekoäly ja syrjinnän ehkäiseminen -koulutuskurssin (15.4.–5.6.2025) tavoitteena on edistää valvovien viranomaisten osaamista puuttua syrjintään tekoälyn käytössä sekä mahdollisuuksien mukaan tukea yhdenvertaisuutta edistävää tekoälyn hyödyntämistä.

Koulutus tarjoaa johdannon tekoälyn keskeisiin käsitteisiin ja tarkastelee, miten tekoälyjärjestelmät voivat johtaa syrjintään. Kurssi esittelee tekoälyä koskevan keskeisen sääntelyn sekä työkaluja, jotka tukevat syrjinnän ehkäisemisessä ja lakisääteisten yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteiden toimeenpanossa. Lisäksi kurssilla tarkastellaan yhdenvertaisuuselinten ja muiden valvovien viranomaisten roolia ihmisoikeuksien turvaamisessa sekä syrjimättömyyden edistämisessä tekoälyjärjestelmien kehittämisen ja käytön yhteydessä.

Koulutuksen kohderyhmänä on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosääntelyä valvovien viranomaisten sekä muiden tekoälyn käyttöä valvovien viranomaisten henkilöstö. Koulutus on tarkoitus tarjota päivitettynä laajemmalle kohdeyleisölle vuonna 2026.

Koulutuskurssi on kehitetty Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin Equal AI -hankkeessa (Upholding equality and non-discrimination by Equality bodies regarding the use of artificial intelligence in public administrations), jota EU yhteisrahoittaa. Hanketta toteutetaan yhteistyössä yhdenvertaisuusvaltuutetun sekä Belgian and Portugalin yhdenvertaisuuselimien kanssa. Hanke tukee yhdenvertaisuuselinten valmiuksia valvoa syrjinnän kiellon toteutumista tekoälyn käytössä julkishallinnossa.

Koulutuksen Suomen kansallista osuutta koskeva sisältö on laadittu yhteistyössä kansallisten asiantuntijatutkijoiden Frida Alizadeh Westerlingin ja Otto Sahlgrenin, Euroopan neuvoston ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston kanssa.

Lisätietoja: 
Tiina Valonen, johtava erityisasiantuntija, yksikönpäällikkö: [email protected]
Ville Rantala, asiantuntija: [email protected] 

14.04.2025