Nedskärningarna mot organisationerna urvattnar regeringens mål att bekämpa våld mot kvinnor
En effektiv bekämpning av våld mot kvinnor förutsätter att man skyddar och stöder våldsutsatta personer. I Finland ansvarar organisationerna i stor utsträckning för det köns- och traumasensitiva stödarbetet. Nu äventyrar Orpos regering detta arbete genom att minska social- och hälsovårdsorganisationernas finansiering, dvs. STEA-finansieringen.
Färskt förslag om allokering av finansieringen förbiser våldet
I december 2024 lämnade utredningspersonen sitt förslag på hur social- och hälsovårdsorganisationernas understödsverksamhet ska riktas. Förslaget följde regeringens nedskärningsmål. Från understödsnivån för 2024, 383 miljoner euro, ska understödsmängden minska stegvis så att endast 252 miljoner euro, dvs. en tredjedel mindre, beviljas i understöd 2027.
Behovet av att granska understödens nuläge är i sig förståeligt, men rapportens bedömning av konsekvenserna för likabehandling och jämställdhet är bristfällig. I rapporten identifierar man inte våld som ett betydande samhällsproblem som skadar hälsan, välfärden och nationalekonomin. Institutet för hälsa och välfärd har uppskattat att den årliga direkta kostnaden enbart för fysiskt våld mot kvinnor i parrelationer är 150 miljoner euro. I en utredning som gjordes av EU:s jämställdhetsinstitut 2021 bedömdes de totala kostnaderna för våldet vara betydligt högre än så när man lade till skador på det fysiska och emotionella välbefinnandet och förluster av förvärvsinkomst i beräkningen.
I förslaget identifierar man inte vilken roll organisationer som är beroende av STEA-understöd har i arbetet mot våld, och man kan inte annat än oroa sig för de skadliga konsekvenserna av ändringsförslagen. Flera instanser gav sitt utlåtande om rapporten och ansåg att den inte beaktar komplexiteten i de sociala problemen hos utsatta personer i tillräcklig utsträckning. Även våld mot kvinnor är ett tämligen osynligt ämne i rapporten, trots att studier visar att upplevelser av våld i parrelationer och sexuellt våld ökar bland kvinnor. En tredjedel av kvinnorna har upplevt våld i parrelationer, och upplevelser av sexuellt våld är fortfarande vanligast. Våldet har många skadliga konsekvenser för kvinnors fysiska hälsa, psykiska hälsa, sexualitet, övergripande välbefinnande, sociala relationer och ekonomiska funktionsförmåga.
Tjänster med låg tröskel viktiga
Organisationerna erbjuder rikligt med viktiga tjänster med låg tröskel i Finland. Personer som tillhör minoriteter kan uppleva diskriminering på flera grunder och kan känna misstro mot myndigheterna. Utsatta personer kan behöva uppmuntras att söka sig till tjänster och bygga upp förtroende. Avgiftsfria tjänster med låg tröskel är viktiga i synnerhet för socialt utsatta personer. Organisationernas uppsökande arbete når också kvinnor i samhällets marginaler.
Organisationerna har en viktig roll i bekämpningen av våld mot kvinnor. Via dem har många flickor och kvinnor fått en första kontakt när de sökt information och hjälp. Det är också viktigt att informera våldsutövarna om att det går att ändra ett våldsamt beteende och att man kan sluta använda våld. Största delen av arbetet som riktas till våldsutövarna är beroende av de tjänster som organisationerna producerar.
Erfarenhetsexperter deltar i utvecklingen av tjänsterna
Med hjälp av erfarenhetsexperter har man kunnat förbättra kundorienteringen. När personer som upplevt liknande saker möter varandra och ger varandra stöd har många av dem som sökt hjälp upplevt att de blivit bemötta som människor i en svår livssituation utan att skuldbeläggas eller stämplas.
Även inom den offentliga sektorn har man lagt märke till erfarenhetsexperternas betydelse och anställt dem för mentalvårds- och missbruksarbete. Deras insats har synts till exempel i utvecklingen av servicestigarnas användarvänlighet. Att rekrytera, utbilda och stöda erfarenhetsexperter är i stor utsträckning ett arbete som utförs via organisationerna.
Våldsarbetet är psykiskt belastande och måste kunna utföras med stark etik och ansvarstagande. Ett ansvarsfullt och hållbart utnyttjande av arbetsinsatsen från frivilliga förutsätter parallellt den starka yrkeskompetens som organisationerna har att erbjuda.
En innovativ och kostnadseffektiv verksamhetsmodell
Organisationerna har en lätt administrativ struktur och har sedan länge varit tvungna att arbeta med knappa resurser. Den tredje sektorn har utvecklat sina arbetssätt på ett kostnadseffektivt och innovativt sätt, vilket borde belönas, inte straffas genom att minska finansieringen.
Nya verksamhetssätt har också utvecklats i samarbete med myndigheterna, vilket gynnar den offentliga sektorn. Man har till exempel utvecklat det kvinnospecifika arbetet i fängelserna och vid misstanke om människohandel har man skapat en möjlighet att konsultera polisen innan man gör en brottsanmälan. Organisationerna har erbjudit juristjour, och avgiftsfri juridisk rådgivning har främjat möjligheterna att utöva våldsoffrens rättigheter. Organisationerna har kunnat tillhandahålla en stödperson från förundersökningen till rättegången, vilket underlättar polisens, åklagarnas och domarnas arbete. Minskningen av organisationernas finansiering är kortsiktig, eftersom den sannolikt skulle synas i form av ökade kostnader i straffprocessen.
Organisationerna är en viktig samhällspåverkare
Organisationerna utför ett viktig samhällspåverkansarbete. Organisationerna är viktiga informationsproducenter och deras sakkunskap utnyttjas kontinuerligt i det samhälleliga beslutsfattandet. Den information som samlats in i klientarbetet används för att lokalisera brister i såväl lagstiftningen som i strukturerna och praxisen i myndigheternas verksamhet. Organisationerna har också varit de första som fäst uppmärksamhet vid nya former av våld, såsom stalkning, digitalt och nätbaserat våld.
Via organisationerna har många minoriteter, såsom personer med funktionsnedsättning, etniska minoriteter, sexuella minoriteter och könsminoriteter, fått sin röst hörd. För samhällsdebatten och beslutsfattandet behöver man perspektiv från alla människor i olika ställning. Det stöder flerstämmigheten och stärker medborgarsamhället och det demokratiska beslutsfattandet.
Det blir dyrt att inte ingripa i våld
Våld mot kvinnor berör många kvinnor i olika livsskeden. Utöver skadorna för individer och det mänskliga lidandet är det en viktig fråga som påverkar folkhälsan och nationalekonomin. Ombudsmannen konstaterar att det för närvarande inte går att skapa sig en helhetsbild av finansieringen för åtgärder mot våld. Det går inte att göra en sådan åtskillnad mellan statens, välfärdsområdenas och kommunernas budgetar, vilket även expertgruppen GREVIO som övervakar efterlevnaden av Istanbulkonventionen fäste uppmärksamhet vid.
Nedskärningarna som riktas mot organisationerna representerar det rådande ekonomiska åtstramningstänkandet, men följderna kan bli dyra. Om regeringens anpassningsåtgärder riktas mot organisationernas arbete mot våld, försummar Finland sina skyldigheter att skydda kvinnor mot våld. Staten kan inte undvika sitt ansvar, utan måste se till att organisationerna kan fortsätta arbetet mot våld. Det förutsätter att man satsar på våldsarbetet både genom STEA-finansiering och andra finansieringsmodeller.