Hoppa till innehåll

Likabehandling med konstens medel – välkommen till Y-festival

Y-festival är ett avgiftsfritt kulturevenemang som fokuserar på mänskliga rättigheter. Under evenemanget firar vi det att vi skapar en jämlik framtid. Evenemanget ordnas för första gången i Helsingfors (Tiivistämö) den 8 oktober 2022. Evenemanget som är öppet för alla lyfter fram olika teman om likabehandling genom konst, kultur och expertanföranden. 

Bland annat rapartisten och samhällspåverkaren Yeboyah kommer att uppträda under festivalen. Yeboyah släppte sitt debutalbum ”Perhosefekti” i fjol och konserten på Y-festivalen är en del av hennes turné. Konstnären Helmi Hagelins installationsverk ”Vain silloin minä olen” handlar om erfarenheten av att vara same och hbtqi-person i samhället.

Dessutom lyfter Y-festivalen genom sina talare fram teman i fråga om likabehandling. Teman för diskussionerna vid evenemanget är bland annat mångfald i arbetslivet och säkerheten i stadsrummet.

Caroline Suinner och Meriam Trabelsi från Pehmee kollektiivi är kuratorer för evenemanget. Y-festivalens program offentliggörs i sin helhet 26 september 2022.

Y-festivalen ordnas av Justitieministeriets projekt Drivkrafter bakom jämlikhet. Diskrimineringsombudsmannen är festivalens samarbetspartner. Andra samarbetspartners: Institutet för hälsa och välfärd, arbets- och näringsministeriet, Helsingfors stad och Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry. 
 

20.09.2022