Hoppa till innehåll

De nya sysselsättningsområdena ska trygga jämlikhet inom arbetskraftstjänsterna

Diskrimineringsombudsmannen har skickat ut ett brev till kommunerna och sysselsättningsområdena som inleder sitt arbete 1.1.2025. I brevet har diskrimineringsombudsmannen sammanställt viktiga rekommendationer om förbudet mot diskriminering och främjandet av likabehandling inom arbetskraftstjänsterna. Sysselsättningsområdena har en lagstadgad skyldighet att förebygga diskriminering och främja likabehandling. 

Ansvaret för att ordna offentliga arbetskraftstjänster överförs från statens arbets- och näringsbyråer till sysselsättningsområdena den 1.1.2025. Förändringen innebär samtidigt att det i fortsättningen är kommunerna och de sysselsättningsområden som de bildar som ansvarar för att trygga jämlikhet inom arbetskraftstjänsterna.

I sitt brev betonar diskrimineringsombudsmannen att det förbud mot diskriminering och den skyldighet att främja likabehandling som myndigheterna har ska beaktas när överföringen av arbetskraftstjänster bereds. Icke-diskriminering i sig är inte en tillräcklig strategi för en maktutövande myndighet.

Kommunerna som ansvarar för arbetskraftstjänsterna måste fästa särskild uppmärksamhet vid att förfaringssätten för att ordna tjänsterna inte blir indirekt diskriminerande.

Det är sysselsättningsområdenas skyldighet att målinriktat främja likabehandling

Diskrimineringslagen förutsätter att myndigheter, såsom sysselsättningsområdena, målinriktat främjar likabehandling med aktiva åtgärder. Sysselsättningsområdena har en lagstadgad skyldighet att vidta åtgärder för att främja jämlikhet, såsom myndigheternas operativa likabehandlingsplanering. Syftet med brevet från diskrimineringsombudsmannen till sysselsättningsområdena är att stödja de här åtgärderna.

Diskrimineringsombudsmannen påminner om att jämlikhet inte innebär att alla människor inom arbetskraftstjänsterna ska behandlas på exakt samma sätt. Verklig jämlikhet förutsätter att individuella skillnader beaktas. Vi måste fästa särskild uppmärksamhet vid sysselsättningen av grupper i utsatt ställning. Det här förutsätter att arbetskraftstjänsternas kunder får en tillräcklig service, en service som motsvarar deras behov och som stöder dem så att de sysselsätts. 

Därtill konstaterar ombudsmannen i sitt brev att effekter på jämlikhet av den ändrade finansieringen av och resursfördelningen för arbetskraftstjänsterna inte har utvärderats tillräckligt vid lagberedningsskedet. De myndigheter som ansvarar för och övervakar sysselsättningsområdena måste fästa särskild uppmärksamhet vid att tjänsterna riktar sitt fokus på likabehandling av kunder och kundgrupper som är i en utsatt ställning.

Läs diskrimineringsombudmannens brev till kommunerna och sysselsättningsområdena (PDF).

18.09.2024