Tulevien työllisyysalueiden on turvattava työvoimapalveluiden yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lähettänyt kunnille ja 1.1.2025 aloittaville työllisyysalueille kirjeen, johon on koottu yhdenvertaisuusvaltuutetun keskeisiä suosituksia koskien syrjinnän kieltoa ja yhdenvertaisuuden edistämistä työvoimapalveluissa. Työllisuusalueilla on lakisääteinen velvollisuus ehkäistä syrjintää ja edistää yhdenvertaisuutta.
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtion työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille ja kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025 alkaen. Muutos tarkoittaa samalla sitä, että jatkossa kunnat ja niiden muodostamat työllisyysalueet ovat vastuussa yhdenvertaisuuden toteutumisesta työvoimapalveluissa.
Kirjeessään yhdenvertaisuusvaltuutettu korostaa, että viranomaisille kuuluva syrjinnän kielto ja velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta on otettava huomioon jo työllisyyspalveluiden siirtoa valmisteltaessa. Pelkkä syrjinnästä pidättäytyminen ei ole riittävä toimintapa julkista valtaa käyttävälle viranomaiselle.
Työllisyyspalveluista vastaavien kuntien tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että palveluita järjestettäessä toimintatavoista ei muodostu välillisesti syrjiviä.
Yhdenvertaisuuden tavoitteellinen edistäminen on velvoite työllisyysalueille
Yhdenvertaisuuslaki edellyttää, että viranomaiset, kuten työllisyysalueet, edistävät yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja aktiivisin toimenpitein. Työllisuusalueilla on lakisääteinen velvollisuus tehdä yhdenvertaisuuden edistämistoimenpiteitä, kuten viranomaisen toiminnallista yhdenvertaisuussuunnittelua. Kirje yhdenvertaisuusvaltuutetulta työllisyysalueille pyrkii tukemaan näitä toimenpiteitä.
Valtuutettu muistuttaa, ettei yhdenvertaisuus tarkoita sitä, että kaikkia työvoimapalveluiden piirissä olevia ihmisiä kohdeltaisiin aina täsmälleen samalla tavalla. Tosiasiallinen yhdenvertaisuus edellyttää yksilöllisten erojen huomioon ottamista. Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien työllistymiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tämä edellyttää, että työvoimapalveluiden asiakkaat saavat riittäviä ja palvelutarpeeseensa vastaavia palveluita, jotka tukevat heidän työllistymistään.
Lisäksi valtuutettu toteaa kirjeessään, että työllisyyspalveluiden rahoitukseen ja resursointiin tehtävien muutosten yhdenvertaisuusvaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi lainvalmisteluvaiheessa. Työllisyysalueiden ja niiden ohjauksesta ja valvonnasta vastaavien viranomaisten on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että palveluiden kohdentamisessa huomioidaan asiakkaiden yhdenvertaisuus ja haavoittuvassa työmarkkina-asemassa olevat asiakasryhmät.
Lue yhdenvertaisuusvaltuutetun kirje kunnille ja työllisyysalueille (PDF)
18.09.2024