Välkommen till diskrimineringsombudsmannens webbinar den 21.5.2025 om nuläget och framtiden för likabehandlings- och jämställdhetsplanering inom småbarnspedagogiken

Diskrimineringsombudsmannens utredning om likabehandlings- och jämställdhetsplanering inom småbarnspedagogiken publiceras den 21.5.2025. Varmt välkommen till vårt publiceringswebbinar den 21.5 för att ta del av utredningens centrala resultat.

Utredningen, som tagits fram för att stödja upprättandet av likabehandlings- och jämställdhetsplaner inom småbarnspedagogiken och för att stärka kunskapsunderlaget, kartlägger nuläget och befintliga metoder för att främja likabehandling och jämställdhet samt identifierar aktuella utmaningar inom småbarnspedagogiken.

Utredningen har genomförts genom en omfattande enkät riktad till anordnare och producenter av småbarnspedagogik samt genom intervjuer med ledare inom småbarnspedagogiken. Denna utredning stöder aktörer inom småbarnspedagogiken i genomförandet av den lagstadgade planeringsskyldigheten.

Utredningen ingår i genomförandeplanen (2024–2027) för den nationella barnstrategin. Diskrimineringsombudsmannen har genomfört utredningen med finansiering från genomförandeplanen för barnstrategin på uppdrag av statsrådets kansli.

Under publiceringswebbinariet presenterar forskaren Anna Mikkola, som har gjort utredningen, dess resultat. Presentationen följs av kommentarer från olika intressentgrupper.

Publiceringswebbinarium: Utredning som stöd för likabehandlings- och jämställdhetsplanerna inom småbarnspedagogiken och för att utöka kunskapsunderlaget

Tid: 21.5.2025 kl. 10.00–11.15, på distans via nätet. Länken för att följa evenemanget uppdateras på denna sida närmare tidpunkten.
Språk: finska, tolkning till finskt teckenspråk. Möjlighet till frågor och kommentarer på svenska.

Evenemanget spelas inte in.

Program för webbinariet

Öppning av webbinariet
Diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman

Genomgång av utredningens resultat
Forskare Anna Mikkola

Kommentarer
Specialsakkunnig Sanna Malkki, statsrådets kansli
Sakkunnig Jaana Lahdenperä-Laine, Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF
Likabehandlingskoordinator Mikko Ala-Kapee, Tammerfors stad
Universitetslektor​​​​​​​ Satu Valkonen, Helsingfors universitet

Principerna för ett tryggare rum

Under diskrimineringsombudsmannens evenemang tillämpar vi principerna för ett tryggare rum, vilket innebär att diskriminerande tal eller agerande inte tillåts under evenemanget. Alla deltagare har rätt att känna sig trygga utan rädsla för diskriminering, trakasserier eller förringande. Var och en som deltar i evenemanget förväntas att med sitt eget agerande bygga ett jämlikt, respektfullt och öppet debattklimat.

08.05.2025