Julkisen talouden säästöt sosiaali- ja terveydenhuollossa uhkaavat kohdistua samoihin, haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisryhmiin
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on antanut kesän aikana useita lausuntoja sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksiin. Valtuutettu huomauttaa, että lausuntokierrosvaiheessa ei ole arvioitu esitysten yhteisvaikutuksia. Julkisen talouden säästöt vaikuttavat esitysten perusteella kohdistuvan samoihin ihmisryhmiin.
Hallitus on laatinut useita säästöesityksiä sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä sosiaaliturvaan. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lausunut muun muassa terveydenhuoltolain ja korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetun lain muuttamiseen, asiakasmaksuasetuksen muuttamiseen sekä Kelan järjestämään ja korvaamaan kuntoutukseen kaavailtuihin muutoksiin. Myös Kela-korvausten lisärahoitusta koskevaan sairausvakuutuslain muuttamiseen ja keliakiakorvausta käsittelevään toimeentulotukilain muuttamiseen on annettu lausunnot. Esitysten perusteella julkisen talouden säästöt uhkaavat kohdistua samoihin henkilöryhmiin.
– Julkisen talouden säästöt näyttävät kohdentuvan sosiaalietuuksia saaviin ja julkista perusterveydenhuoltoa käyttäviin. Nämä henkilöt ovat usein haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä, kuten iäkkäitä, työttömiä, vammaisia tai pitkäaikaissairaita”, summaa yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.
Lisärahoitusesitykset puolestaan vaikuttavat kohdistuvan suhteellisen hyvätuloiseen ja -osaiseen väestöryhmään. Tämä ilmenee esimerkiksi toteutuneissa ja suunnitelluissa panostuksissa yksityistä terveydenhuoltoa käyttävien Kela-korvauksiin. Perustuslaki edellyttää, että julkisen vallan tulee turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut jokaiselle sekä edistää väestön terveyttä yhdenvertaisella tavalla.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu huomauttaa, että lähes kaikissa esitysluonnoksissa on todettu mahdollisena vaikutuksena esityksen saattavan lisätä toimeentulotuen hakijoiden ja saajien määrää. Riski toimeentulotuen saajien määrän kasvusta on tunnistettu lainvalmistelun yhteydessä eri esitysten kohdalla erikseen.
Kun kaikkien esitysten yhteisvaikutukset huomioidaan, vaikuttaa todennäköiseltä, että toimeentulotuen saajien määrä tulee lisääntymään. Tämä alleviivaa tarvetta esitysten yhteisvaikutusten arvioinnille jo lainvalmisteluvaiheessa tai viimeistään lausuntokierroksella.
Julkisella vallalla velvollisuus edistää tosiallista yhdenvertaisuutta
Yhdenvertaisuuslain mukaan julkisella vallalla on velvoite edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Tämä velvollisuus koskee myös lainsäätäjää ja sen tulisi olla lainvalmistelun keskeisenä lähtökohtana.
Hallituksen esitysluonnoksissa on perusteltu esimerkiksi nuorten ammatillisen kuntoutukseen osallistuvien kuntoutusrahan poistoa sillä, että esitys lisäisi yhdenvertaisuutta, koska nuorten positiivinen erityiskohtelu poistuu.
– On varsin huolestuttavaa, että hallitus sanoo edistävänsä yhdenvertaisuutta tavalla, joka korostaa samaa kohtelua kaikille, kun se voisi sen sijaan edistää tosiasiallista yhdenvertaisuutta. Julkisella vallalla on velvollisuus edistää tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutumista – tarvittaessa tämä on toteutettava positiivisen erityiskohtelun toimenpitein, toteaa yhdenvertaisuusvaltuutettu.
Valtuutettu on lausunut myös paperittomien ihmisten terveyspalveluita koskevaan esitysluonnokseen ja katsoo sen heikentävän paperittomien henkilöiden perus- ja ihmisoikeuksia. Esitetyt muutokset heikentävät esimerkiksi oikeutta parhaaseen saavutettavissa olevaan terveydentilaan ja oikeutta riittäviin terveyspalveluihin ja välttämättömään huolenpitoon. Yhdistettynä lukuisiin valmisteilla oleviin ulkomaalaisten oikeuksia koskeviin lakimuutoksiin esitys vaarantaa ulkomaalaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.
Lue lausuntomme:
Lausunto sairausvakuutuslain 2- ja 3-luvun muuttamiseen
Lausunto toimeentulotuesta annetun lain muuttamiseen
Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta
13.09.2024