Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: The Voice of Finlandin tuotantoyhtiö syrji Suomessa asuvaa Venäjän kansalaista

The Voice of Finland ohjelman tuotantoyhtiö ITV Studios Finland Oy syrji Suomessa asuvaa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista poistaessaan hänet The Voice of Finland -ohjelmasta hänen Venäjän kansalaisuutensa vuoksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti tapauksessa sovintoa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on saanut Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen useita yhteydenottoja Venäjän kansalaisiin kohdistuneista rajoituksista, joihin ei ole ollut hyväksyttävä syytä.

Syksyllä 2022 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen poistettiin The Voice of Finland -ohjelmasta hänen jo päästyään ohjelman karsinnoista jatkoon. Yhdenvertaisuusvaltuutettu arvioi asiaa yhdenvertaisuuslain perusteella ja totesi, että kyse on syrjinnästä. Tuotantoyhtiö on myöntänyt syrjinnän ja maksanut ohjelmasta poistetulle osallistujalle yhdenvertaisuuslain mukaisesti hyvitystä syrjinnästä.

– The Voice of Finlandin tuotantoyhtiö ITV Studios Finland Oy poisti osallistujan kilpailusta syrjivällä perusteella, eli kyseessä oli yhdenvertaisuuslain vastainen kansalaisuuteen perustuva syrjintä, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman toteaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti sovintoa osallistujan ja tuotantoyhtiön välillä. 

– Ennennäkemättömästä maailman tilanteesta johtuen tuotantoyhtiö ja kanava tekivät nopeasti kesken tuotantoa päätöksen kilpailijan sulkemisesta pois ohjelmasta. Pian sen jälkeen totesimme päätöksen olleen väärä ja tarjosimme kilpailijalle mahdollisuutta palata takaisin kilpailuun. Olemme sitoutuneet kaikkien yhdenvertaiseen kohteluun ja pahoittelemme sitä, miten asiassa toimittiin. Olemme tehneet tähän liittyen sovintosopimuksen kyseisen kilpailijan kanssa yhteistyössä Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston kanssa, sanoo Pete Paavolainen, toimitusjohtaja, ITV Studios Finland.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tietoon on tullut useita syrjintä- ja häirintätapauksia venäläistaustaisia ihmisiä kohtaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu painottaa, että venäläistaustaisten tai Venäjän kansalaisten syrjintä ei ole hyväksyttävää, ja Venäjälle asetettuja pakotteita tulee soveltaa EU:n päätösten rajoissa.

– Pakotteet ovat tarkoin rajattuja, oikeudellisia päätöksiä. Niitä ei tule soveltaa laajentaen. Häirintä tai syrjintä Venäjän kansalaisia tai venäjänkielisiä kohtaan ei ole missään muodossa hyväksyttävää, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman kertoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on saanut yhteydenottoja Venäjän kansalaisten syrjintäepäilyistä Venäjän hyökkäyssodan alettua

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on huolestunut yhteydenoista, joissa eri toimijat perusteettomasti sulkevat Venäjän kansalaisia tai venäjänkielisiä henkilöitä toimintansa ulkopuolelle. Syrjintä ei ole hyväksyttävää missään tilanteessa, eivätkä toimijat voi asettaa rajoituksia venäläisille ihmisille, erityisesti Suomessa asuville henkilöille, ilman hyväksyttäviä perusteita.

Esimerkiksi Suomessa asuvia Venäjän kansalaisia sekä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia on kielletty osallistumasta harrastusmaiseen kilpaurheiluun, vaikka tällainen toiminta ei rinnastu kansainväliseen kilpaurheiluun. Valtuutettu on saanut myös muutamia yhteydenottoja venäläistaustaisten henkilöiden kokemasta häirinnästä sosiaalisessa mediassa, naapurustosuhteissa sekä oppilaitoksissa.

26.04.2023