Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Rasismiin pitää puuttua myös mielenosoituksissa

TIEDOTE 8.6.2017

Sananvapaus ja kokoontumisvapaus eivät oikeuta loukkaamaan toisen henkilön ihmisarvoa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on lähettänyt valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön Vesalan koulun lähellä järjestetyssä mielenosoituksessa esitetyistä kommenteista.   Valtakunnansyyttäjää pyydetään arvioimaan ovatko tietyt mielenosoitukseen osallistuneet henkilöt kommenteillaan syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen mielenosoituksen yhteydessä.

Vesalan yläasteen koulun läheisyydessä Helsingin Kontulassa järjestettiin mielenosoitus 31.5.2017. Mielenosoitus välitettiin verkkoon suorana sosiaalisen median palvelun YouTuben kautta, ja tallenne on ollut jälkikäteen katsottavissa.

Mielenosoituksessa esitettiin tiettyyn etniseen alkuperään liittyviä solvaavia ja loukkaavia kommentteja yleisesti sekä erityisesti videolla näkyvistä nuorista, jotka ovat ilmeisesti kyseisen koulun oppilaita. Kommentit ovat omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja luomaan tiettyä etnistä ryhmää kohtaan uhkaavan ilmapiirin etenkin nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Kommenteissa esitetään myös loukkaavia väitteitä tiettyyn etniseen alkuperään kuuluvien nuorten käyttäytymisestä laajemmin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu kiinnittää huomiota epäillyn rikoksen uhrien nuoreen ikään sekä siihen, että teko julkaistiin sosiaalisen median palvelussa.

– Haluan jälleen kerran muistuttaa siitä, että sananvapaus ja kokoontumisvapaus eivät oikeuta loukkaamaan toisten henkilöiden ihmisarvoa. Tässä tapauksessa pidän erityisen moitittavana, että julkinen vihapuhe on tapahtunut koulun läheisyydessä ja se on kohdistunut lapsiin, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoo, että poliisi jatkossa herkemmin osoittaisi mielenosoituksille sellaisen paikan, jossa eri vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden perusoikeuksia ei loukata mielenosoituksen yhteydessä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei halua toistaa mielenosoituksessa esitettyjä halventavia kommentteja eikä siksi julkaise niitä.

08.06.2017