Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: burkinit tulisi sallia uimahalleissa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee, että kaikki uimahallit sallivat burkinien käytön. Valtuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi. On tärkeää, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus päästä yhdenvertaisesti uimahalleihin.

Burkinin käytön sallittavuus uima-asuna eri uimahalleissa vaihtelee. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tietoon on tullut useita tapauksia uimahalleista, joissa ei ole sallittu uimista burkinia käyttävälle naiselle. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Suomen Uimaliitto ja Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys ovat jo vuonna 2017 suositelleet, että burkinien ja uimashortsien käyttö uima-asuna sallittaisiin kaikissa uimahalleissa. 

Burkinin kieltäminen uima-asuna voi olla syrjintää. Koska burkinia käyttävät henkilöt ovat naisia, mahdollinen syrjintä liittyy uskonnon lisäksi myös sukupuoleen. Kyse voi siis olla moniperustaisesta syrjinnästä, jossa syrjintä ei perustu vain yhteen kiellettyyn syrjintäperusteeseen, vaan useampaan yhtäaikaisesti.

- Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta on ongelmallista, että kaikissa uimahalleissa ei sallita uimista joidenkin musliminaisten käyttämässä uima-asussa burkinissa. Tällainen kielto voi tarkoittaa syrjintää, joka perustuu henkilön uskontoon ja sukupuoleen, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. 

Burkinikieltoa on perusteltu muun muassa turvallisuudella. Valtuutettu katsoo, että hyväksyttyä burkinin mallia voidaan turvallisuussyistä rajoittaa siten, ettei siinä ole esimerkiksi liian lepattavia osia, jotka voisivat jäädä kiinni johonkin. Mahdolliset rajoitukset sallittaviin uima-asuihin tulee kuitenkin tehdä tavalla, joka rajoittaa yhdenvertaisuutta mahdollisimman vähän. 

Kunnallisten liikuntapaikkojen sekä perusopetukseen kuuluvan uimaopetuksen osalta on huomioitava, että viranomaisella sekä koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista uimahalleihin kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Yksityiset suihkutilat edistäisivät erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden toteutumista, kuten erilaisista kulttuurisista tai uskonnollisista taustoista tulevia ihmisiä, joilla on jokin vamma tai sairaus, tai jotka ovat sukupuolivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Suositus kokonaisuudessaan:

04.09.2019