Hyppää sisältöön

Tervetuloa yhdenvertaisuusvaltuutetun webinaariin: Yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjinnän ehkäiseminen hyvinvointialueilla

Hyvinvointialueet ovat keskeisessä asemassa alueensa ihmisten yhdenvertaisuuden turvaamisessa ja niiden on huolehdittava siitä, että palvelut toteutetaan esteettömästi sekä syrjimättömästi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu järjestää webinaarin, jossa käsitellään yhdenvertaisuuden edistämistä ja syrjinnän ehkäisemistä hyvinvointialueilla. Webinaarissa käydään käytännönläheisesti läpi, miten hyvinvointialueet voivat edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja miten alueet voivat varmistaa syrjimättömyyden palveluissaan. Webinaari järjestetään kolme kertaa, kaksi kertaa suomeksi 5.6. ja 7.6 sekä kerran ruotsiksi 8.6.

Webinaarissa saat tietoa siitä, mitä yhdenvertaisuus ja syrjintä ovat sekä kuinka yhdenvertaisuuslain velvoitteet täytyy huomioida hyvinvointialueiden toiminnassa. Webinaarissa käsitellään myös yhdenvertaisuussuunnittelua sekä ohjeita suunnittelun toteuttamiseksi. Webinaarissa tarjoamme myös konkreettisia esimerkkejä hyvistä käytänteistä, joiden avulla sosiaali- ja terveyspalveluissa on onnistuneesti edistetty yhdenvertaisuutta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ihmisen elämän, hyvinvoinnin ja arjen kannalta olennaisia palveluita ja on erittäin tärkeää, että ne ovat yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Hyvinvointialueilla on viranomaisena lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Webinaarin tarkoitus on tukea yhdenvertaisten rakenteiden ja toimintamallien vakiinnuttamisessa.

Webinaariin osallistuminen

Webinaareja järjestetään kaksi suomeksi ja yksi ruotsiksi, ja ne ovat keskenään samansisältöisiä. Webinaarit ovat suunnattu erityisesti hyvinvointialueiden henkilöstölle ja luottamushenkilöille, mutta ne ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille.

Pääset ilmoittautumaan webinaareihin tämän linkin kautta. Ilmoittaudu webinaariin viimeistään 1.6.

Keskiviikkona 7.6. klo 17–18.30 järjestettävässä webinaarissa on viittomakielen tulkkaus. Tämä webinaari ja ruotsinkielinen webinaari tallennetaan, ja ne on katsottavissa jälkikäteen tekstitettynä verkossa.

Koulutuksen aikana osallistujat voivat keskustella webinaarin aiheista chatissa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston asiantuntija vastaa chatissa webinaarin teemoihin liittyviin kysymyksiin.

Mitä? Webinaari yhdenvertaisuuden edistämisestä ja syrjinnän ehkäisemisestä hyvinvointialueiden toiminnassa.
Missä? Etäyhteydellä verkossa. Ilmoittaudu webinaareihin tästä linkistä. Ilmoittaudu webinaariin viimeistään 1.6.
Milloin? Maanantaina 5.6. klo 10–11.30 (suomeksi), keskiviikkona 7.6. klo 17–18.30 (suomeksi, viittomakielinen tulkkaus) ja torstaina 8.6. klo 15–16.30 (ruotsiksi).
Kenelle? Kaikille hyvinvointialueilla työskenteleville, asiakastyötä tekeville sekä toimintamalleja suunnitteleville, aluevaltuutetuille ja muille, jotka ovat kiinnostuneita sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdenvertaisuuden edistämisestä.

Valtuutettu on lähettänyt syksyllä 2022 kirjeen hyvinvointialueille, jonka teemoja käsitellään myös webinaarissa. Voit lukea kirjeen linkistä Yhdenvertaisuuden edistäminen ja syrjinnän ehkäiseminen hyvinvointialueilla (pdf).

Turvallisemman tilan periaatteet

Yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämissä tilaisuuksissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Tämä tarkoittaa, että tilaisuudessa ei hyväksytä minkäänlaista syrjivää puhetta tai toimintaa. Jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ilman pelkoa syrjinnästä, häirinnästä tai vähättelystä. Jokaisen tilaisuuteen osallistuvan odotetaan pyrkivän omalla toiminnallaan rakentamaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä.

11.05.2023