Hyppää sisältöön

Hovioikeudelta merkittävä ratkaisu työsyrjintäasiassa – kampaamoliikeketju päätti kahden romaninaisen työsuhteet syrjivin perustein

Turun hovioikeus antoi 16.1.2025 merkittävän tuomion työsyrjintää koskevassa asiassa, jossa yhdenvertaisuusvaltuutettu toimi kahden romanin oikeusavustajana. Hovioikeus vahvisti työsuojeluviranomaisten ja Pirkanmaan käräjäoikeuden aikaisemmat ratkaisut, joiden mukaan kampaamoliike CM Hiustalo päätti kahden romaninaisen työsuhteet lainvastaisesti. Työnantaja syrji naisia heidän etnisen ja kulttuurisen taustansa perusteella. 

Kahden romaninaisen työsuhteet päätettiin kampaamoliikkeessä, koska he käyttivät työskennellessään romanihametta. Työnantajayrityksen ylin johto vaati, että naiset eivät saa työskennellä kampaamotyötä varten teetetyissä kevyemmissä hameissa, vaikka tästä oli sovittu työhönotossa. Syrjinnän kohteeksi joutuneet henkilöt olivat yhteydessä yhdenvertaisuusvaltuutettuun, joka myöhemmin toimi heidän oikeudellisena avustajanaan oikeusprosessissa.

Hovioikeus vahvisti työsuojeluviranomaisen ja Pirkanmaan käräjäoikeuden aikaisemmat ratkaisut työsyrjinnästä. Hovioikeus toteaa tuomiossaan, että kampaamoliikkeen asenne kyseisiä romaninaisia kohtaan ilmentää ”johdonmukaista kielteistä asennoitumista näkyviin vähemmistöjen käyttämiin tunnuksiin”.

Hovioikeus toteaa, että työvaatteista määrääminen ei saa loukata perusteettomasti työntekijöiden uskonnonvapautta, oikeutta ilmaista itseään tai heidän etniseen taustaansa liittyviä perustuslaillisia oikeuksia. Työnantaja ei voi ilman työn hoitamiseen liittyvää todellista edellytystä tai ilman muuta hyväksyttävää perustetta vaatia työntekijältä, että hänen tulisi luopua esimerkiksi kulttuuriinsa liittyvän tai tunnustamansa uskonnon edellyttämästä vaatetuksesta.

Tapauksessa ei todettu työturvallisuuteen perustuvaa tai muuta pakottavaa syytä kieltää romanihameen käyttö kampaamotyössä. Jos työnantaja katsoo, että vaatetukseen liittyy työturvallisuusriskejä tai muita vakavia riskejä, tai vaatetus muutoin huomattavasti haittaa työntekoa, työnantajan tulisi pyrkiä ottamaan selvää, onko riski todellinen ja olisiko se poistettavissa. Hovioikeus toteaa ratkaisussa, että CM Hiustalo ei ole menetellyt näin. Todellista tarvetta kieltää romanihameessa työskentely ei tässä tapauksessa siis ole ollut.

Hovioikeus katsoo, että romanihameiden käytön kieltäminen on aiheuttanut sen, että naiset eivät ole voineet työskennellä yhtiön palveluksessa ilman, että joutuvat loukkaamaan perustuslaissa suojattuja kulttuurisia normejaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa, että tapaus on esimerkki niistä räikeistä syrjivistä käytännöistä, joita romanit kohtaavat kaikilla elämänalueilla, myös työelämässä.

– Hovioikeuden tuomio on merkittävä ratkaisu, joka toivottavasti yleisemminkin voi edistää romaninaisten yhdenvertaisuuden toteutumista työelämässä. Romaneilla on perustuslaillinen oikeus ylläpitää kulttuuriaan ja tämä pitää sisällään oikeuden käyttää romanihametta. Hovioikeuden tuomio vahvistaa merkittävällä tavalla romaninaisten perustuslain ja yhdenvertaisuuslain suojaamaa oikeutta saada ja tehdä työtä yhdenvertaisesti, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston yksikönpäällikkö Robin Harms sanoo. Harms toimi naisten oikeusavustajana.

Hovioikeus velvoitti CM Hiustalon maksamaan kummallekin naiselle kahden kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen työsuhteiden perusteettomista päättämisistä sekä kummallekin 6 000 euron suuruisen hyvityksen yhdenvertaisuuslain vastaisen syrjinnän aiheuttamasta loukkauksesta. Oikeudenkäyntikuluja yhtiölle määrättiin maksettavaksi yhteensä noin 14 000 euroa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi poikkeuksellisesti periaatteellisesti merkittävissä asioissa ryhtyä yksittäisessä asiassa syrjintää kohdanneen oikeusavustajaksi. 

Turun hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

20.01.2025