Hyppää sisältöön

Emme näe, mitä seinien sisäpuolella tapahtuu

Palaan joitakin vuosia sitten eri oikeusasteissa käsiteltyyn oikeustapaukseen, juttuun, jossa toimin syyttäjänä. Tapahtumat käynnistyivät siitä, kun varsin vaikeissa olosuhteissa elävä nuori, lapsi vielä, näki netissä ilmoituksen, jossa mieshenkilö haki seuraa. Kerttu otti yhteyttä Pekkaan (nimet muutettu). Yhteydenotto johti tapaamiseen Kertun kotipaikkakunnalla.

Pekka oli keski-ikäinen korkeasti koulutettu mies, joka herätti köyhissä olosuhteissa elävässä Kertussa luottamusta. Heti ensimmäisellä tapaamiskerralla Pekka kosketteli Kerttua seksuaalisesti. Kerttu oli täysin kokematon, joten Pekka oli hänen ensimmäinen kosketuksensa seksuaalisuuteen. Tapaamiset seurasivat toisiaan. Lopulta Pekka kutsui Kertun viettämään viikonloppua luokseen toiselle paikkakunnalle. Kerttu meni, tapahtui ensimmäinen yhdyntä.

Aika nopeasti Kerttu muutti Pekan luo pysyvästi. Avoparin ikäero sekä koulutustausta oli huomattava. Kerttu kokemattomana toteutti kaikki Pekan seksuaaliset mielihalut. Kertulla ei ollut kykyä kieltäytyä mistään Pekan toiveista.

Tätä jatkui jonkin aikaa, kunnes oltiin tilanteessa, että Pekan mielestä Kertun tuli saada enemmän seksuaalista kokemusta ja siitä syystä hänen tuli harrastaa seksiä myös muiden miesten kanssa. Pekka vetosi siihen, että jos Kerttu oikeasti rakastaa häntä, hän suostuu. Kerttu rakasti. Pekka laati seuranhakuilmoituksia eri paikkakuntien lehtiin. Tästä alkoi Kertun elämässä hänen elämänsä kannalta tuhoisat kuukaudet.

Pekka kuljetti Kerttua eri paikkakunnille, vuokrasi hotellihuoneen, jossa Kerttu otti asiakkaita vastaan. Päivässä saattoi olla lähemmäs kymmenen asiakasta. Kerttu tilitti kiltisti seksin myynnistä saamansa rahat talousvaikeuksissa olevalle Pekalle. Kerttu voi huonosti, mutta jatkoi seksin myyntiä ja näin auttoi rakastamaansa, talousvaikeuksissa olevaa Pekkaa. Pekka eleli näin saaduilla varoilla kohtuullisen hyvin. Tulovirta oli huomattava, koska arvion mukaan Kerttu otti kaikkiaan n. 600 asiakasta vastaan.

Tuli kuitenkin päivä, kun pidempään seksiä myynyt nainen otti poliisiin yhteyttä ja ilmoitti, että kentällä on nuori tyttö, jota paritetaan. Sen seurauksena Pekka otettiin kiinni ja vangittiin.

Siitä käynnistyi esitutkinta, jonka kautta nousi esiin koko laaja seksuaalirikosten sarja, jossa kohteena oli koko ajan ollut vain Kerttu. Syyte Pekalle tuli mm. törkeästä ihmiskaupasta. Pekka oli käyttänyt hyväksi Kertun hänestä riippuvaista asemaa sekä värvännyt Kertun, kuljettanut ja majoittanut häntä saattaakseen hänet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Pekka oli ottanut Kertun mielen valtaansa, vaikka Kerttu ei ollut fyysistä vapauttansa menettänyt.

Pekan tuomio oli lähes 13 vuotta vankeutta, ja tuomio pysyi kaikissa oikeusasteissa.

Kerttu ei ehkä koskaan toivu kokemastaan. Hän jatkaa elämäänsä ammattiauttajien turvin.

Tämä juttu osoitti, miten me emme näe, mitä kunkin seinien sisäpuolella tapahtuu eikä rikoksen tekijällä ole leimaa otsassa. Kuka tahansa ja missä asemassa tahansa oleva ihminen voi syyllistyä vakavaan rikokseen. Meidän kaikkien tulee olla valppaana ja tarpeen tullen puuttua asiaan, kun epäilemme rikosta, tekemällä siitä ilmoituksen poliisille, kuten seksuaalipalveluja myyvä nainen teki. Se oli Kertun pelastus.