Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle valtion tulo- ja menoarviosta vuodelle 2025
Hallituksen esitykseen valtion talousarvioksi vuodelle 2025 sisältyy edelleen laajoja toimenpiteitä, joiden tavoitteena on sopeuttaa valtiontaloutta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu korostaa perustuslain 6 §:n mukaista yhdenvertaisuusperiaatetta ja syrjinnän kieltoa, jota yhdenvertaisuuslaki täsmentää, sekä perustuslain 22 §:n mukaista julkisen vallan velvoitetta turvata perus- ja ihmisoikeudet. Seuraavassa nostetaan esiin joitakin huomioita valtuutetun eri tehtävien näkökulmasta.
Lainsäädännön vaikutustenarviointi
Valtuutettu on kuluneen vuoden aikana lausunnoissaan monista tänä syksynä annettavista niin sanotuista budjettilaeista muutosten osalta esittänyt vakavan huolensa siitä, että esitysten yhteisvaikutuksia eri henkilöryhmiin ja kotitalouksiin ei ole tehty ennen esitysten antamista, eikä niiden perusoikeus- tai yhdenvertaisuusvaikutuksia ole riittävästi arvioitu. Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden asema on tunnistettava lainvalmistelussa.
Huomioita budjettilaeista
Käsittelyssä on esimerkiksi yhdenvertaisuuslain 6 a §:n muutos, jolla luovuttaisiin varhaiskasvatuksen toimipaikkakohtaisista yhdenvertaisuussuunnitelmista. Valtuutettu pitää ehdotettua muutosta valitettavana, ja muistuttaa, että rasismia koskevissa kyselytutkimuksissa ja Kouluterveyskyselyssä etnisiin vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret ovat kokeneet rasistista häirintää ja syrjintää jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Yhdenvertaisuussuunnittelu luo kehykset henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistamiselle, yhdenvertaisuuden tilan arvioinnille sekä henkilöstön osaamisen kartoittamiseksi ja kartuttamiseksi. Valtuutettu toteuttaa tällä hetkellä selvityksen valtioneuvoston kanslialle yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelun tilasta ja kehittämistarpeista, lapsistrategian toimenpideohjelman mukaisesti.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminta ja resurssit
Talousarvioon vuodelle 2025 ei sisälly resurssimuutoksia valtuutetulle. Nykyiset resurssit joudutaan edelleen huomattavissa määrin kohdentamaan yksittäisten syrjintäasioiden käsittelyyn. Tavoitteena on kuitenkin, että valtuutettu voisi lisätä ennakoivia toimiaan yhdenvertaisuuden edistämiseksi yhdenvertaisuuslain mukaisesti, muun muassa yhdenvertaisuussuunnittelun valvonnan osalta.
Yhdenvertaisuuslainsäädännön kehittäminen
Hyväksyessään yhdenvertaisuuslain muutoksen 2022, eduskunta edellytti, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan toimivallan laajentamista työelämän syrjintäasioihin selvitetään. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolauta-kunnalla on mahdollisuus antaa oikeudellisesti sitova ratkaisu, ja sillä on merkittävä tehtävä matalan kynnyksen, maksuttomana oikeusturvan toteuttajana sekä yhdenvertaisuuslain oikeuskäytännön rakentajana. Lautakunnan toimivallan laajentamista myös työelämän syrjintäasioihin on edelleen siis syytä selvittää.
Lue lausunto kokonaisuudessaan: Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle valtion tulo- ja menoarviosta vuodelle 2025
10.10.2024