Hyppää sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kansalaisuuslain muuttamisesta

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on antanut lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi kansalaisuuslain muuttamisesta. Lausunnossaan valtuutettu kiinnittää huomiota siihen, että kymmenen vuoden määräaika viimesijaisena keinona henkilöllisyyden selvittämiseksi tulisi säilyttää myös tilanteissa, joissa on myönnetty muukalaispassi kansallisen matkustusasiakirjan hankkimista varten, mutta kansallista matkustusasiakirjaa ei ole syystä tai toisesta saatu.

Valtuutetun näkemyksen mukaan kansallisen turvallisuuden vaarantamisen tulkintakäytäntö ja soveltamisala tulisivat olla selkeämmin rajatut. Esitysluonnoksessa on mainittu esimerkkejä kansallisen turvallisuuden uhista, minkä lisäksi siinä on lueteltu kansalliseen turvallisuuteen kytkeytyviä ilmiöitä, mikä saattaa helposti laajentaa sitä, millaisten tekojen tulkitaan jatkossa uhkaavan kansallista turvallisuutta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa myös, että kansalaisuuslain mukainen nuhteettomuusedellytys on nykyisinkin verrattain tiukka. Rikoksista johtuvien odotusaikojen pidentämistä olisi tarkasteltava perusoikeuksien rajoitusedellytysten kannalta, ja nuhteettomuusedellytyksen tiukentamiselle olisi esitettävä painavan yhteiskunnallisen tarpeen vaatima ja hyväksyttävä syy.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei kannata toimeentuloedellytystä kansalaistamisen 
edellytyksenä. Toimeentuloedellytys kohdistuisi lähtökohtaisesti kaikkiin kansalaisuutta hakeviin, myös niihin henkilöihin, jotka ovat saaneet oleskeluluvan esimerkiksi vainosta, sodasta, ihmiskaupasta tai hakijan haavoittuvasta asemasta johtuen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toteaa yleisesti, että kansalaisuuden menettämiseen  liittyvän aikarajan kaksinkertaistaminen pidentää merkittävästi kansalaisuuteen  liittyvää epävarmuutta, minkä lisäksi petollinen toiminta on varsin avoimesti ilmaistu peruste kansalaisuuden menettämiselle ottaen huomioon vaatimus perusoikeusrajoituksen täsmällisyydestä ja tarkkarajaisuudesta.

Lue lausunto kokonaisuudessaan:

31.01.2025