Hyppää sisältöön

Tervetuloa seminaariin ihmiskaupan uhrien rankaisemattomuusperiaatteesta 28.9.2022

Tule yhdenvertaisuusvaltuutetun seminaariin 28.9.2022 kuulemaan, mitä rikolliseen toimintaan pakotettujen ihmiskaupan uhrien rankaisemattomuusperiaate tarkoittaa.

Periaatteen soveltaminen poistaa rangaistusvastuun, vaikka uhri olisi tehnyt rikoksen. Periaate voi nousta esille ihmiskaupparikoksissa, mutta myös monissa muissa rikoksissa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tuoreen tutkimuksen mukaan erityisen tärkeää olisi, että jo esitutkinnassa kiinnitettäisiin huomiota rikoksen taustaan ja pyrittäisiin nykyistä paremmin havaitsemaan, voisiko kyse olla rikolliseen toimintaan pakotetusta ihmiskaupan uhrista.

Tervetuloa yhdenvertaisuusvaltuutetun seminaarin ihmiskaupan uhrien rankaisemattomuusperiaatteesta keskiviikkona 28.9.2022 klo 14–16. Tilaisuus järjestetään etäyhteyden välityksellä.

Tilaisuudessa tutkijat Jani Hannonen ja Heini Kainulainen kertovat tuoreesta tutkimuksestaan, jossa he tarkastelivat ihmiskaupan uhrien rankaisemattomuusperiaatetta niin kansainvälisoikeudellisesti, Suomen rikosoikeudellisen järjestelmän kuin käytännön soveltamiskäytännönkin näkökulmasta.

Tilaisuudessa on lisäksi paneeli, jossa käytännön toimijat kertovat omista kokemuksistaan ja näkemyksistään. Paneeliin osallistuu tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen, erikoissyyttäjä Mikko Sipilä, asianajaja Emilia Kaikkonen ja erityisasiantuntija Pia Marttila Rikosuhripäivystyksestä.

Ilmoittaudu seminaariin viimeistään 20.9.2022 tästä linkistä.

Tilaisuuden ohjelma

14.00 Tilaisuuden avaaminen, Venla Roth, valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori

14.10 Rankaisemattomuusperiaate rikos- ja rangaistusvastuun näkökulmasta, Jani Hannonen, väitöskirjatutkija, Turun yliopisto & Heini Kainulainen, erikoistutkija, Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto

15.15 Paneeli: Käytännön kokemuksia ja näkemyksiä rankaisemattomuusperiaatteesta. Paneelissa keskustelemassa:

  • Pekka Hätönen, tutkinnanjohtaja, Ihmiskaupparikostutkinta, valtakunnallinen tutkintaryhmä
  • Mikko Sipilä, erikoissyyttäjä, Etelä-Suomen syyttäjäalue
  • Emilia Kaikkonen, asianajaja, Kaikkonen & Sunnari Asianajotoimisto Oy
  • Pia Marttila, erityisasiantuntija, ihmiskaupan uhrien auttamistyö, Rikosuhripäivystys.
  • Puheenjohtajana Anni Valovirta, ylitarkastaja, Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto.

16.00 Tilaisuuden päättäminen.

15.09.2022