Hyppää sisältöön

Rasistiset mielenosoitukset siirrettävä pois koulujen, vastaanottokeskusten ja moskeijoiden edestä

Kokoontumisvapaus on yksi keskeinen demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksista. Onko kuitenkaan oikein ihmis- ja perusoikeuksien näkökulmasta, että esimerkiksi koululaiset, turvapaikanhakijat ja vastaanottokeskusten työntekijät joutuvat pelkäämään ja kohtaamaan ihmisarvoaan loukkaavaa käytöstä?

Yhdenvertaisuusvaltuutetulle on tullut yhteydenottoja maahanmuuttovastaisista ja rasistisista mielenosoituksista Suomessa, joita on järjestetty vastaanottokeskusten läheisyydessä sekä mielenosoituksista, joita on järjestetty toistuvasti tietyn moskeijan edessä uskonnollisten tilaisuuksien alkaessa. Poliisin 2015 viharikostilastojen perusteella vastaanottokeskuksiin kohdistetut viharikokset (esimerkiksi erilaiset vahingonteot ja tuhotyön yritykset) ovat lisääntyneet. Viime viikon keskiviikkona osoitettiin mieltä koulun lähistöllä Helsingissä.

Poliisin on kokoontumislain mukaisesti osoitettava mielenosoitukselle toinen paikka, mikäli tällä voidaan estää mielenosoituksesta johtuva, sivullisten oikeuden loukkaus. Päätöksenteossa on huomioitava tapauskohtaisesti muut perusoikeudet, kuten lapsen oikeudet, yksityiselämän suoja ja kotirauhan turva sekä uskonvapaus.   Tuoreimmassa tapauksessa, koulun lähistöllä pidetyssä mielenosoituksessa, poliisi siirsi mielenosoituksen hieman kauemmaksi koulusta. Tämä toimenpide ei kuitenkaan riittänyt koululaisten turvallisuuden tunteen takaamiseksi. Saamiemme tietojen mukaan osa oppilaista pelkäsi eivätkä uskaltaneet lähteä kotiin ilman saattajaa koulupäivän jälkeen.

Mielenosoituksille, joilla halutaan ilmaista näkemys maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta tai koulujen opetussuunnitelmasta, on mielenilmaisun tarkoituksen kannalta sopivampia ja luontevampia esimerkiksi sellaiset paikat ja rakennuksien edustat, joissa päätöksiä tehdään. Koulua käyvät lapset eivät voi olla mielenosoituksen kohteena suoraan tai välillisesti. Siksi ei ole perusteltua sallia mielenosoitusta koulun välittömässä läheisyydessä koulupäivän aikana.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on keskustellut mielenosoitusten paikoista poliisihallituksen kanssa jo viime vuonna. Poliisihallitus lähetti tammikuussa poliisilaitoksille kirjeen, jossa kiinnitetään huomiota poliisin mahdollisuuksiin ja velvollisuuteen tietyissä tilanteissa kokoontumislain mukaisesti osoittaa mielenosoitukselle toinen kuin järjestäjän ilmoittama paikka. Rasististen mielenosoitusten salliminen muun muassa koulun läheisyydessä on omiaan lisäämään luottamuspulaa poliisiin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tehnyt tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjälle koskien viime viikkoisen mielenosoituksen sisältöä.